Oświadczenie Pawła Kowala ws. działań NATO

środa, 16 Kwiecień, 2014 @ 09:24

Sytuacja za wschodnią granica Polski staje się coraz bardziej napięta. Ukraina staje w obliczu wojny. Od dwudziestu czterech lat granice naszego kraju nie były tak zagrożone. Zapewnienie bezpieczeństwa Polski jest dziś sprawą kluczową. Polska armia ciągle jest w stanie zapewnić obronę terytorialną tylko przez niedługi czas. Potrzebujemy sojuszniczego wsparcia.

W tej sytuacji wzywam polski rząd, aby zwrócił się oficjalnie do władz Paktu Północnoatlantyckiego o  przemieszczenie wojsk NATO na wschodnią granicę Polski. W świetle publicznych wypowiedzi ministra spraw zagranicznych Niemiec a także przewodniczącego Komisji Spraw Zagranicznych PE Elmara Broka (członka EPP) konieczne jest także wystąpienie do rządu Niemiec o wyjaśnienie przyczyn, które zdaniem władz naszego zachodniego sąsiada, uniemożliwiają zmianę rozmieszczenia wojsk NATO na terytoriach należących do niego państw.

Paweł Kowal
Poseł do PE

Autor:
Kategorie: Aktualności, Parlament Europejski, Polska

1 Comment to "Oświadczenie Pawła Kowala ws. działań NATO" dodaj komentarz
Boleslaw T.
16 kwietnia 2014 at 18:49

Jak prawdziwy kowal. A kiedyś sympatyzowalem z Panem jako politykiem. Nic Pan nie ma w zapasie, poza straszeniem Rosja. Nie zauważył Pan, że prez. Putin uratował Syrię przed NATO a może nawet cały Bliski Wschód? Ukrainę przed losem Libi, chociaż takiego dobrobytu jak w Libi Kadafiego, to na Ukrainie nie było i chyba nie będzie.

Odpowiedz