Oświadczenie w związku ze szczytem Unii Europejskiej w sprawie Ukrainy

czwartek, 6 Marzec, 2014 @ 12:32

Apeluję do obradujących w Brukseli członków Rady Europejskiej o natychmiastowe podpisanie Umowy Stowarzyszeniowej z Ukrainą oraz zadeklarowanie zniesienia wiz dla obywateli Ukrainy.

Oświadczenie w j. angielskim
Oświadczenie w j. rosyjskim
Oświadczenie w j. ukraińskim

W sierpniu 2013, po rosyjskich blokadach na ukraińskie produkty, proponowałem podpisanie umowy bez czekania na szczyt w Wilnie. Od tamtego momentu czas działał na niekorzyść Ukrainy, a Rosja zwielokrotniła wysiłki w kierunku destabilizowania sytuacji na Ukrainie. Dzisiaj sytuacja jest poważniejsza, a pomoc finansowa bez odpowiednich mechanizmów prawnych zawartych w umowie stowarzyszeniowej nie będzie wystarczająco efektywna. Jeżeli przywódcy UE byli gotowi podpisać umowę w listopadzie 2013 roku, gdy prezydentem Ukrainy był Wiktor Janukowycz a premierem Mykoła Azarow, tym bardziej nie powinno być przeszkód z natychmiastowym jej podpisaniem z nowymi władzami. Brak tego podpisu i deklaracji o zniesieniu wiz będzie istotnym czynnikiem destabilizowania sytuacji na Ukrainie w najbliższych miesiącach i podważy naszą wiarygodność.

Po tym jak pod flagami UE zginęło w Kijowie ok. 100 osób a Rosja próbuje zaanektować Krym, bo nie godzi się z wyborami politycznymi Ukraińców, nasza reakcja powinna być jednoznaczna i jasna: podpisanie umowy stowarzyszeniowej i zniesienie wiz dla Ukraińców.

Paweł Kowal
Przewodniczący Delegacji Parlamentu Europejskiego
do Komisji Współpracy Parlamentarnej UE-Ukraina

Bruksela, 6 marca 2014 r.

Autor:
Kategorie: Aktualności, Parlament Europejski, Ukraina
Tags: , ,

Nie ma jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
Odpowiedz